Juho Pasila

De bästa av insikter föds av att pröva sig fram – och oftast av en händelse.

Formgivningen av en ljuskälla styrs av användningssyftet, i växelverkan med materialet, förklarar Juho Pasila som designat taklampan Selma för Sessak.

Den harmoniska, tidlösa taklampan var egentligen tänkt att skapas av metall, men ödets nyck ledde till att den i stället tillverkas av keramik. Selma hör till en av de få ljuskällor som både designats och produceras i Finland.

– Det är fint att produkter fortfarande görs för hand, att allt inte är massproduktion. Handgjorda produkter tillåter mer av formgivningen då man inte behöver göra kompromisser med tanke på framställningen, säger Pasila.

Som designer har Pasila i över ett decennium ritat ljuskällor för olika utrymmen. Processen att hitta rätt form kan gå igenom flera olika skeden innan den slutliga designen ser dagens ljus. Formgivningen av en ny ljuskälla börjar med att utreda hur lampan ska användas, varpå designen tar form.

– Oftast hittar både utseendet och tillverkningen sin slutliga form den vägen. Ibland börjar hela designprocessen med materialet, som då styr den slutliga formgivningen.