Matti Syrjälä

Paras inspiraation lähde on luonto ja sen moninaisuus.

Mistä kaunis valo syntyy?

Valaisinsuunnittelija Matti Syrjälä on aaltoilevan säteilyn mestari. Muotoilullaan hän ohjailee valoa tarkasti niin kodeissa kuin konttoreissakin.

– Minusta valaisimen suunnittelu lähtee valosta. Mietin, millaista valoa valaisin tuottaa ja mihin valo suuntautuu valaisimesta. Tärkeää on myös se, ettei valaisimen valonlähde häikäise eivätkä pinnan luminanssit kasva liian isoiksi, kertoo Syrjälä.

Sessakille Syrjälä on suunnitellut Corner-valaisinsarjan, jossa betonin pehmeys yhdistyy teräviin linjoihin ja tiukasti alaspäin suuntautuvaan valoon. Sisarvalaisinten itsenäinen kulmikkuus nivoutuu yhtenäiseksi, dynaamiseksi perheeksi, jossa valaisimet loistavat myös yksinään.

– Halusin suunnitella valaisinsarjan, jonka eri yhdistelmillä saa erilaisia kokonaisuuksia. Betoni materiaalina inspiroi suunnitteluhetkellä, sillä sitä ei tuolloin ollut valaisimissa juuri käytetty.

Maitolasista ja marmorista valmistettu sievä pöytävalaisin Hehku on sekin Syrjälän suunnittelema.

– Halusin luoda pöytävalaisimen, joka luo pehmeää valoa ympärilleen. Muodosta halusin simppelin, helposti lähestyttävän ja aikaa kestävän.

Oman kodin valosuunnitteluun Syrjälä antaa neuvoksi yksinkertaisen nyrkkisäännön.

– Valaistuksen himmentäminen! Yleisvalaistusta himmentämällä valaistuksen saa mukautumaan erilaisiin toimintoihin, sillä valoa pitää olla riittävästi, ettei joudu siristelemään silmiään. Lisäksi tarvitaan erilaisia pöytä- ja lattiavalaisimia, joilla saadaan luotua erilaisia tunnelmia.

 

Pages