Riippuvalaisimet

Riippuvalaisimet ovat tehokkaita huoneen tyylin ja tunnelman luojia. Valikoimassamme on riippuvalaisimia sekä huoneen katseenkiinnittäväksi kruunuksi että hillityn tyylikkääksi valontuojaksi.

Kategoriat
Hinta
Korkeus (cm)
Leveys (cm)
Kanta
Värilämpötila
Lumen
Suodata

Riippuvalaisimet

Riippuvalaisimet ovat huoneen tehokkaimpia valonlähteitä ja tyylin luojia. Riippuvalaisimilla saadaan tilaan haluttu tyyli tehokkaasti, vaikka huone olisikin muuten maltillisesti sisustettu. Ne sopivat mainiosti esimerkiksi keittiöön ruokapöydän ylle korostamaan kattausta, antamaan yleisvaloa olohuoneeseen ja luomaan levollista tunnelmaa makuuhuoneeseen.

Riippuvalaisimien muotoilu on vuosien aikana monipuolistunut uusien trendien ja teknologian myötä. Löydät valikoimastamme laajan valikoiman tyylikkäitä riippuvalaisimia erilaisiin makuihin ja tiloihin lähes jokaisessa hintaluokassa.

Mitä ottaa huomioon sopivaa riippuvalaisinta valittaessa

Riippuvalaisin on vahva huomionkerääjä tuoden mukanaan reilusti tyyliä. Uutta riippuvalaisinta valitessa, onkin hyvä pysähtyä miettimään, minkä tyyppistä tyyliä tilaan halutaan ja valita riippuvalaisin tavoiteltavan tyylin ja tarpeen mukaan.

Sessakin valaisinvalikoimasta löytyy sopiva riippuvalaisin, oli tyyli sitten elegantti, ajattoman klassinen, näyttävän moderni tai skandinaavisen rauhallinen. Valikoimasta löytyy niin lasisia, metallisia, kankaisia sekä luonnonmateriaaleista valmistettuja riippuvalaisimia.

Minkä kokoinen riippuvalaisin huoneeseen?

Etsiessä sopivan kokoista riippuvalaisinta on hyvä lähteä liikkeelle mittaamalla huoneen korkeus sekä pinta-ala. Kotoisaan huoneeseen halutaan jättää riittävästi avaruutta ja tyhjää tilaa, jotta tila on viihtyisä. Korkeampiin ja suurempiin tiloihin sopii suuremmat valaisimet tai useamman pienemmän valaisimen yhdistelmä. Riippuvalaisimien korkeutta voidaan säätää virtajohdon pituutta säätämällä, joten kuvun korkeus on määräävä tekijä.

Millaista valoa tilaan kaivataan?

Sopivaa riippuvalaisinta valitessa on myös hyvä pysähtyä hetkeksi pohtimaan, millaista valoa tilaan kaivataan. Halutaanko tilaan kirkkaan raikasta yleisvaloa vai enemmänkin kotoisan lämmintä tunnelmavaloa. Jos tilassa on esimerkiksi toissijainen valonlähde, joka luo tilaan yleisvalon, voi riippuvalaisin olla enemmänkin lämmin tunnelmanluoja. Jos taas tilassa on vähemmän valonlähteitä, on syytä kiinnittää riippuvalaisimen valinnassa enemmän myös valon tuottavuuteen.

Himmentäminen ja sopivan valonlähteen valinta mahdollistaa saman valaisimen toimivuuden muuttuvissa tilanteissa. Valaisimet, joihin valonlähde on vaihdettavissa ovat kaikki mahdollista himmentää asentamalla seinälle seinäkatkaisijan sijasta himmennin ja asentamalla valaisimeen himmentimen kanssa yhteensopiva lamppu. Ei yhteensopivat himmentimet ja valonlähteet saavat valon välkkymään. Useimmiten tilanne on että asennettu himmennin on tarkoitettu hehkulampuille, mutta valaisimessa on nykyaikainen LED-valonlähde. Ratkaisuna on vaihtaa himmennin LED-lampuille yhteensopivaksi.

Valonlähde ja valaisimen muotoilu vaikuttaa myös valon kovuuteen ja häikäisyyn. Mitä suorempaa ja kylmempää valo on sitä kovempaa. Kova valo voi tuntua raikkaammalta, mutta jos on herkkä kirkkaille valoille on parempi valita esimerkiksi maitolasinen valonlähde tai valaisin, josta valo siroaa tilaan kuvun sisältä tai lasikupujen lävitse.

Mitä riippuvalaisimella halutaan erityisesti valaistavan?

Viihtyisä tila syntyy valon ja varjojen yhdistelmästä. Valolla korostetaan huoneen keskeisiä pisteitä ja varjolla luodaan rauhoittavaa tunnelmaa ja rytmiä. Sopiva riippuvalaisin valaisee valitun keskipisteen tarkoituksenmukaisesti, pöytä, seinä, lattiavalaisimien täydentävän tilan valaistusta tarpeen mukaan.

Millainen valaisin keittiöön, olohuoneeseen tai makuuhuoneeseen?

Usein kaivataan suuntaviivoja sopivan valaisimen löytämiselle erilaisiin huoneisiin, kuten keittiöön, kylpyhuoneeseen, makuuhuoneeseen tai kylpyhuoneeseen. Vaikka kauneus on katsojan silmässä ja taiteilijalla on vapaus valtaansa, voidaan muutamia sääntöjä antaa.

Riippuvalaisin keittiöön

Keittiön riippuvalaisinta valittaessa kannattaa ottaa huomioon sekä funktionaalisuus että esteettisyys, sillä keittiö on kodin sydän, jossa paitsi laitetaan ruokaa, myös vietetään aikaa ja seurustellaan.

Valaisimen valinnassa on tärkeää pohtia, mitä aluetta keittiössä halutaan tuoda valolla esiin. Saarekkeen tai baaritiskin ylle ripustettu riippuvalaisin luo omanlaistaan tunnelmaa ja valoa ruoanlaittoon sekä yhteisiin hetkiin, kun taas yleisvalaistuksessa riippuvalaisimet voivat olla osa suurempaa valaistuskokonaisuutta.

Käytännöllisyyden kannalta valaisimen tulisi olla helppo puhdistaa, sillä keittiössä valaisimet voivat kerätä rasvaa ja muita ruoanlaitosta syntyviä epäpuhtauksia. Suosituksia ovat pinnat, joista lika on helppo pyyhkiä pois, kuten lasi, sileä metalli tai muovimateriaalit.

Muotoilun suhteen, modernit ja linjakkaat valaisimet sopivat hyvin nykyaikaisiin keittiöihin, kun taas perinteisemmät tai rustiikkiset mallit voivat sopia paremmin klassiseen keittiöön. Myös värien ja materiaalien valinnalla voi tuoda esiin keittiönne persoonallisuutta.

Kun valitaan riippuvalaisinta ruokapöydän päälle, kannattaa miettiä valaisimen koko suhteessa pöytään. Liian pieni valaisin jää helposti huomaamattomaksi, kun taas liian suuri voi hallita tilaa liikaa.

Valaisimen korkeus pöydän yläpuolella vaikuttaa sekä esteettisyyteen että toiminnallisuuteen. Liian matalalla roikkuva valaisin voi häiritä näkökenttää ja tehdä tilasta ahtaan tuntuisen, kun taas liian korkealla oleva valaisin ei valaise pöytää tehokkaasti. Suositeltava etäisyys pöydän pinnasta valaisimen alaosaan on noin 60-80 cm.

Valon suunta ja voimakkuus ovat myös tärkeitä. Riippuvalaisimen tulisi valaista pöytä tasaisesti ilman, että valo häikäisee. Valonlähteen tulisi olla tarpeeksi voimakas, mutta samalla pehmeä ja miellyttävä silmille. Usein suositaan himmennettäviä valaisimia, jotta valon määrää voidaan säätää tunnelman mukaan. Jos ruokapöydällä halutaan lukea aamun sanomalehteä tai esimerkiksi nauttia lautapeleistä, kannattaa valita valaisin, joka kohdistaa valon tehokkaasti pöytäpinnalle. Loppujen lopuksi tärkeintä on kuitenkin, että tunnet olosi mukavaksi, joten uskalla rohkeasti luoda oman näköinen tilasi.

Muotoilun tulisi täydentää huoneen sisustusta. Haetaanko modernia, teollista, maalaisromanttinen vai jotakin muuta? Valaisin voi olla yksinkertainen ja huomaamaton tai rohkea ja persoonallinen.

Riippuvalaisin makuuhuoneeseen

Makuuhuoneeseen tavoitellaan levollista tunnelmaa, joka toteutetaan pehmeillä materiaalivalinnoilla ja epäsuoralla valolla. Makuuhuoneeseen kannattaa valita mielummin useampi valaisin yhden kirkkaan valaisimen sijasta, koska tällöin valon hallittavuus on helpompaa.

Makuuhuoneen riippuvalaisimen materiaaleina usein suositaan kankaisia puuvillasta, pellavasta tai höyhenistä valmistettuja riippuvalaisimia, joiden lävitse valo hajoaa ja luo tilaan lämpimän pehmeän valon. Myös luonnonmateriaaliset, rottinki, bambu ja verkkovalaisimet ovat loistavia valintoja luoda lämmintä levollista tunnelmaa. Valonlähteeksi riippuvalaisimiin valitaan usein lämmintä himmeää valoa (2100K-2700K) jolla makuuhuoneeseen saadaan rentouttava tunnelma.

Riippuvalaisin olohuoneeseen

Olohuoneen tarvitaan usein laajempaa yleisvaloa antavat valaisin. Tällöin ei kannata valita valaisinta, jotka suuntaavat valon voimakkaasti. Riippuvalaisinta valitessa huoneen koko tulee ottaa huomioon. Suureen olohuoneeseen voidaan valita valaisin, jossa useampi valonlähde antaa riittävästi yleisvaloa koko huoneeseen.

Olohuoneen valopisteen sijainnin ollen keskellä huonetta voi tilan ollessa matala voi parempi vaihtoehto olla valita riippuvalaisimen sijasta joko kattospotti tai –plafondi, jotka antavat tehokkaasti laaja-alaista yleisvaloa. Myös matalakupuinen riippuvalaisin asetettuna lähelle kattoon voi olla toimiva ratkaisu.

Riippuvalaisimet ja sisustaminen – Miten sisustaa riippuvalaisimilla?

Kattovalaisimet ovat monipuolisia sisustuselementtejä, joilla huoneisiin saadaan haluttua tunnelmaa. Tilasta voidaan tehdä mielenkiintoinen valitsemalla huoneisiin eri tyylisiä valaisimia. Valitse esimerkiksi makuuhuoneeseen klassinen pellavavarjostimillinen riippuvalaisin tuomaan pehmeää tunnelmaa, ruokapöydän yläpuolelle industriaalinen riippuvalaisin tuomaan teollista tunnelmaa ja olohuoneeseen näyttävä huoneen katseenvangitseva moderni kattokruunu. Riippuvalaisimien tyylejä voidaan vielä korostaa täydentämällä saman tyylisillä pöytä, seinä ja lattiavalaisimilla.

Inspiroidu seuraavista tyylistä ja valitse sopiva tyyli tiloihisi:

Minimalistinen tyyli:

Minimalistinen sisustustyyli korostaa yksinkertaisuutta ja toiminnallisuutta, vähentäen esineiden ja värien määrää tilassa tuottaakseen rauhallisen ja selkeän ympäristön. Tämä tyyli pyrkii luomaan harmoniaa ja järjestystä käyttämällä neutraaleja värisävyjä, selkeitä linjoja ja vähentämällä visuaalista häiriötä minimiin. Valitse minimalistiseen tyyliin selkeälinjainen valkoinen tai musta valaisin. Toisaalta minimalistiseen sisustustyyliin voidaan antaa syvyyttä ja luonnetta, valitsemalla näyttävämpi kattovalaisin tilan näyttäväksi katseenvangitsijaksi.

Perinteinentyyli:

Perinteinentyyli ammentaa inspiraatiota menneiden vuosikymmenien designista ja muodista, tuoden vanhoja tyylejä ja elementtejä moderniin ympäristöön. Tämä sisustustyyli leikittelee väreillä, muodoilla ja vintage-esineillä, luoden lämpimän ja persoonallisen ilmapiirin. Luonnonmateriaaleista, koristelaseista ja jopa teollisuushenkiset valaisimet sopivat tähän tyyliin.

Modernityyli:

Moderni sisustustyyli suosii yksinkertaisia, selkeitä linjoja ja toiminnallisuutta. Se luo avaran ja raikkaan ilmapiirin neutraalien värien ja minimalistisen muotoilun avulla. Modernit riippuvalaisimet ovat usein yksinkertaisia ja minimalistisia tai rohkeita ja näyttäviä designelementtejä. Moderneissa valaisimissa rungon muotoilu on usein katseenvangitseva tai valaisimissa ei ole kupuja ollenkaan, vaan modernit koristeelliset LED-lamput luovat tyylin.

Boheemityyli:

Boheemi sisustustyyli heijastaa vapaamielistä ja luovaa henkeä, yhdistellen eri tyylejä, värejä ja kulttuureja rennolla otteella. Se suosii luonnonmateriaaleja, käsityötä, värikkäitä tekstiilejä ja eksoottisia koriste-esineitä, luoden kodikkaan ja persoonallisen ilmapiirin. Boheemityyliset kattovalaisimet saavat inspiraationsa ja materiaalinsa luonnosta, jatkaen joko värikästä tai luonnollista väriä. Boheemiin tyyliin sopii erityisesti luonnonmateriaaleista valmistetut valaisimet.

Riippuvalaisimet - Sadie

Opas toimivaan riippuvalaisimella valaisemiseen

Kattovalaisin tuo tilaan reilusti valoa ja sopivalla valonlähteellä valosta saadaan kaikki irti. Lue alta vinkkimme lamppujen kattovalaisimeesi:

Oikean tyyppinen valonlähde käyttötarkoitukseen:

Valitse oikea sopivan tehoinen ja halutun lämpötilainen valo. Useimmiten kattovalaisimiin sopiva lamppu on noin 800lm ja lämpötilaltaan lämmin (2700K-2800K). Ota kuitenkin huomioon erilaisten tilojen, kuten eteisen tai kylpyhuoneen käyttötarpeet. Usein eteiseen ja kylpyhuoneeseen valitaan viileämpää ja tehokkaampaa valoa turvallisuuden ja käytännöllisyyden vuoksi. Makuuhuoneeseen puolestaan usein riittää vähemmän tehokas lamppu, varsinkin jos tilaa käytetään vain nukkumiseen tai jos tilassa on esimerkiksi yöpöydän valot.

Ajattele valaisimen paikkaa:

Oikeanlainen sijoittaminen muuttaa valaisimen toiminnallisuutta suuresti. Aseta esimerkiksi ruokapöydän riippuvalaisin liian korkealle, ei valaisin anna pöytäpinnalle riittävästi valoa, sen sijaan häikäisee ruokailijoita. Toisaalta jos olohuoneen riippuvalaisin on liian matalalla voi se olla kulkuväylällä ja valaista liian kapeaa aluetta.

Muista himmennys

Tärkeää miellyttävävälle ja turvalliselle valaistukselle on riittävä valon voimakkuus, joka vaihtelee tilanteesta toiseen. Sen sijaan että vaihtaisi lamppuja valon tarpeen mukaan, voi helpompaa hankkia riittävän kirkkaat himmennettävät valonlähteet ja asentaa joko himmennin katkaisijan tilalle tai käyttää älylamppuja, jolloin tilan valon määrää voidaan säätää sopimaan sekä kirkkaaksi valoksi, jossa on mukava työskennellä, että kotoisan rauhoittavaksi tunnelmavaloksi illaksi. Älylampuilla voidaan kirkkauden lisäksi mukauttaa värilämpötilaa, ja säätää päiväksi viileämpää valoa sekä illaksi lämpimämpää.

Puhtaus on puoli valoa

Valaisimien ja valonlähteiden säännöllinen puhdistaminen pitää sekä sisäilman parempilaatuisena että valonlähteiden toimintakunnossa sekä ylläpitää kirkasta valoa.

Sopivan kokoinen valaisin tilaan

Suhteuta valaisimen koko huoneen kokoon. Liian suuri valaisin tekee tilasta, suosi mielummin useampaa pienempää valaisinta kuin yhtä suurta, näin sekä valon määrää voidaan tarkemmin säädellä ja yksittäinen valaisin ei ole liian voimakas elementti. Esimerkiksi ruokapöydän ylle on usein parempi valita useampi valaisin kuin yksi suuri, koska tällöin valon saa varmasti riittämään koko pöydän leveydelle.

Värilämpötila

Valon värisävyä mitataan Kelvin-asteikolla (K). Asteikon Valon värisävyä Kelvin-asteikko on tyypillisesti laajuudeltaan 1800K-6500K, vaikka onkin erikoislamppuja, jotka ovat tämän asteikon ulkopuolella.

Värisävyä vaikuttaa suuresti siihen, miltä tila näyttää ja tuntuu. Lämpimät valot rauhoittavavat ja luovat rentoa tunnelmaa, kun taas kylmät valot piristävät ja edistävät keskittymistä.

  1. Erittäin matalat Kelvin-arvot 1800K – 2300K: Tässä alueessa valo on erittäin lämmin ja kellertävä, ja se luo erittäin kotoisan ja rentouttavan tunnelman. Tällainen valo muistuttaa kynttilänvaloa tai auringonlaskun pehmeää hehkua. Sitä käytetään usein tiloissa, joissa halutaan luoda erityisen lämmin ja kutsuva ilmapiiri, kuten romanttiset ravintolat tai olohuoneet, joissa halutaan luoda rauhallinen ja rentouttava tunnelma.
  2. Matalat Kelvin-arvot 2300K – 2900K: Tässä luokassa valo on edelleen lämmin, mutta vähemmän kellertävä kuin alemmissa Kelvin-arvoissa. Se luo pehmeän ja miellyttävän valaistuksen, joka on lähempänä varhaisen aamun tai myöhäisen iltapäivän luonnonvaloa. Tämä värilämpötila on suosittu kotikäytössä, erityisesti olo- ja makuuhuoneissa, luoden kodikkaan ilmapiirin.
  3. Keskitason Kelvin-arvot (noin 3000K – 4000K): Tässä välissä valo on neutraalimpi, ei liian lämmin eikä liian kylmä. Se on usein luonnonvalon kaltainen. Tällainen valo sopii hyvin toimistoon, keittiöön ja kylpyhuoneeseen, missä tarvitaan selkeää valoa, mutta ei haluta kylmän sinertävää sävyä.
  4. Korkeat Kelvin-arvot (Yli 4000K): Korkeilla Kelvin-arvoilla valo on ”kylmän” värinen, usein sinertävä. Tämä valo muistuttaa päivänvaloa ja on hyvä keskittymistä ja tarkkuutta vaativiin tehtäviin. Sitä käytetään usein toimistoissa, oppilaitoksissa ja muissa ympäristöissä, missä tarvitaan kirkasta ja energisoivaa valoa.